Doğuştan engelli kardeşler yıllar sonra ilk adımlarını attı
15 Mart 2018

Kütahya'da, doğuştan zihinsel ve bedensel engelli iki kardeş, Sağlık Bakanlığının evde sağlık hizmeti kapsamında verilen rehabilitasyon desteği sayesinde ilk kez yürümeye başladı.

Sultanbağı Mahallesi'nde oturan Mustafa ve Reyhan Bertan çiftinin zihinsel ve bedensel engelli çocukları 37 yaşındaki Hasan ve 30 yaşındaki Zehra Bertan, walker (yürüteç) yardımıyla da olsa adımlarını atabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Uzm. Dr. Mustafa Kemal Tezelli, Sağlık Bakanlığının evde sağlık hizmeti projesinin yanı sıra fizik tedavi hastanesi olarak Kütahya'da evde rehabilitasyon hizmeti de verdiklerini hatırlattı.Yaklaşık bir yıldır evde rehabilitasyon hizmeti sunduklarını belirten Tezelli, "Şu anda 120 hastamıza ulaştık. Yürüyemeyen felçli, protezli hastalar, kırık sonrası ayağa kalkamayan hastalar ya da yaşlı, yoğun bakım veya hastanede uzun süre yatmış, yürüyemeyen hastaların evlerine gidip rehabilitasyonunu gerçekleştiriyoruz." dedi.

"30 YILDIR YÜRÜYEMEYEN HASTALAR YÜRÜMEYE BAŞLADI"

Verilen hizmet kapsamında Hasan ve Zehra isimli hastaların tedavisine başladıklarını ifade eden Tezelli, şöyle konuştu: "Hastalarımızın yakınları bize tedavi için başvuruda bulundular. Biz de ekibimizle gelip hastalarımızı ziyaret ettik. Hastalarımızı ilk muayene ettiğimizde yaşları ilerlemiş olduğu için tedavi potansiyellerinin çok düşük olduğu kanısına vardık. Ancak yine de 'Bir şans verelim' dedik. Yaklaşık 15 seans tedavi uygulanmasının ardından 30 yıldır yürüyemeyen hastalarımız ayağa kalktı ve walker (yürüteç) yardımıyla da olsa yürümeye başladılar. Böylelikle çok önemli bir gelişme kaydedilmiş oldu. Bu gelişmeyi gördüğümüz için tedavilerimiz devam edecek. Hareketsiz vaziyetteki hastalarımızın ayağa kalkabildiklerini görmek bizi sevindirdi. Burada fizyoterapistlerimizin çok gayretleri oldu. İlerleyen günlerde inşallah bağımsız yürüyebileceklerini de düşünüyoruz."

"ÇOCUKLARIMIN YÜRÜYEBİLMELERİ BENİ MUTLU EDİYOR"

Anne Reyhan Bertan da çocuklarının doğuştan zihinsel ve bedensel engelli olduğunu, yaşları ilerledikçe tamamen yatalak vaziyete düştüklerini belirtti.Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine evde sağlık hizmeti birimine başvurduğunu anlatan Bertan, şunları söyledi:"Doğuştan engelli olan çocuklarım için zaman zaman çeşitli hastanelerde tedavi olmaları için başvurularda bulunduk ancak bir netice alamadık. Bir arkadaşım vasıtasıyla evde bakım hizmetine başvurdum. Sağ olsun doktorlarımız gelip çocuklarımı muayene ettiler ve rehabilitasyon tedavisine başladılar. Herhangi bir ihtiyacını gideremeyen çocuklarım yaklaşık 1 yıldır devam eden tedavilerle hareketlenmeye başladılar. Allah'a çok şükür bu halleri de iyi. Kısa mesafe de olsa yürüyebiliyorlar ve bu durum bizi çok mutlu ediyor. Emeği geçen başta Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizden, doktorlarımızdan, herkesten Allah razı olsun." Hasan ve Zehra'nın tedavisiyle ilgilenen fizyoterapistlerden Battal Demirel ise hastaların zihinsel engelli olmalarının işlerini güçleştirdiğini ancak tedavi sürecinde önemli gelişmeler kaydettikleri için mutlu olduklarını aktardı.